Om een indruk te geven over hoe onze blogs eruit komen te zien hebben wij een voorbeeld blog gemaakt waarin uitgelegd wordt hoe een blog geschreven kan worden. Zo hoef je niet te veel na te denken over hoe je een blog moet schrijven en structuur kan geven. Natuurlijk hoef je, behalve je eigen naam, geen andere namen te noemen in je verhaal en mag je gerust zelfverzonnen namen gebruiken om anonimiteit te behouden. Het is ook leuk als er een foto bij je verhaal komt te staan. Deze foto kan van jezelf zijn, of van je vrijwilligersorganisatie zodat de lezers een indruk krijgen van wie het verhaal schrijft.
Een blog is eigenlijk een verhaal van ongeveer één a4 (het mag altijd langer zijn), waarin eerst een introductie wordt gegeven over wie het verhaal schrijft, waar jij als vrijwilliger werkt en wat er gedaan wordt tijdens het vrijwilligerswerk. Ook is het interessant om te vertellen hoe lang je al vrijwilligerswerk doet, hoe je bij het vrijwilligerswerk bent gekomen en wat de motivatie is om dit vrijwilligerswerk te doen. Schrijf natuurlijk gerust in de ik-persoon om het verhaal eigen te maken.
Daarna kan overgegaan worden op het verhaal dat er verteld zal worden. Geef hiervoor een inleiding in het verhaal om de sfeer van het verhaal aan te geven. Denk bijvoorbeeld aan hoe lang geleden het verhaal zich afspeelde, hoe lang je toen al vrijwilliger was, en andere interessante dingen die jij je kan herinneren over die dag, zoals het weer, het tijdstip, of je alleen was of met meer mensen, en of het een rustige of drukke dag was.
Ga daarna over tot het vertellen van je verhaal. Soms helpt het om voor jezelf punten op te schrijven in chronologische volgorde met wat er allemaal gebeurd is op die dag. Op deze manier geef je wat structuur aan je verhaal, zoals een beginnen, midden, en een einde en vergeet je niet wat je allemaal wilt benoemen. Maak het verhaal eigen en vertel hoe het voor jou was en hoe jij je voelde. Schrijf het op zoals jij het aan je familie, vrienden, of collega’s zou vertellen en maak je niet druk over wat een ander ervan zou denken. Het is jou verhaal en je mag het vertellen op de manier die jou het meest comfortabel maakt.
Het is altijd goed om je verhaal op te delen in kleinere alinea’s zoals deze blog ook doet. Op deze manier leest het makkelijker weg en geeft het ook meer overzicht voor jezelf tijdens het schrijven van je verhaal. Dit betekent natuurlijk niet dat je minder mag schrijven. Het is jouw verhaal dus vertel zoveel als je zelf wilt. Het belangrijkste is dat je schrijft op de manier die jij zelf het prettigste vindt en waar jij jezelf in kan vinden. Alles wat hier benoemd wordt is natuurlijk maar een voorbeeld voor iedereen die moeite heeft met het beginnen aan een verhaal. De alinea’s hoeven natuurlijk niet zo kort te zijn zoals ze in deze blog staan, daar ben je zelf baas over.
0 reacties